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Date:  March 18, 2021             PPL NO. 21-007 
 
 
To: Local Educational Agencies (LEAs)  
 
Subject: LOCAL EDUCATIONAL AGENCY MEDI-CAL BILLING OPTION 

PROGRAM (LEA BOP) INTERPRETATION OF “COMPLETE 15-MINUTE 
PERIOD” FOLLOWING AN INITIAL SERVICE INCREMENT  

 
The purpose of this Policy and Procedure Letter (PPL) is to inform LEA Providers 
participating in the LEA BOP of how the Department of Health Care Services (DHCS) 
will interpret Title 22 of the California Code of Regulations (CCR), Section 51535.5 
(g)(1), “Additional 15-minute period means any complete 15-minute period immediately 
following the maximum minutes allowed for the initial service unit.” For Medi-Cal billing 
purposes, DHCS will interpret a “complete 15-minute period” as services rendered for 
seven or more continuous minutes following a completed initial service unit of 45 
minutes. Once seven or more continuous minutes of service are rendered, an additional 
service unit may be rounded up and one 15-minute increment may be billed. If the initial 
service time is not greater than 45 minutes, the LEA is not eligible to bill an additional 
15-minute service increment. 
 
 
Under this policy, DHCS will allow the following additional service units to be billed:   
 

Initial Service 
Time Spent 

Additional 
Service Time 

Spent 

 
Total Time with 

Student 

Allowable 
Additional 

Service Units  
45 minutes 0 – 6 minutes Up to 51 minutes 0 
45 minutes 7-21 minutes Up to 66 minutes 1 
45 minutes 22-36 minutes Up to 81 minutes 2 
45 minutes 37-51 minutes Up to 96 minutes 3 
45 minutes 52-66 minutes Up to 111 minutes 4 
45 minutes 67-81 minutes Up to 126 minutes 5 
45 minutes 82-96 minutes Up to 141 minutes 6 
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This PPL only impacts LEA services that have an initial treatment increment of 15 to 45 
minutes and an accompanying additional 15-minute service increment. For services 
billed only in 15-minute increments, the current policy is still in effect, which allows 
rounding up to the nearest 15-minute increment when seven or more continuous 
minutes of service are provided.  
 
If you have questions concerning this PPL, please contact the LEA BOP by e-mail at 
LEA@dhcs.ca.gov. 
 
Sincerely,  
 
ORIGINAL SIGNED BY 
 
Stephanie Magee, Chief  
Local Educational Agency Medi-Cal Billing Option Program 


